Guide till att välja rätt väggfäste

Det kan vara svårt att hitta rätt väggfäste bland alla modeller med olika mått och funktioner. Här ger vi dig all information du behöver veta för välja rätt väggfäste till just din TV.

Innan du börjar
behöver du veta följande
1

TV:ns vikt

2

Måtten mellan fästpunkterna på TV:n (VESA-mått)

3

Hur mycket kablarna sticker ut på TV:n

4

Behöver du kunna tilta eller vinkla TV:n

Vad är VESA?

VESA berättar för tillverkarna var skruvhålen bak på TV:n ska placeras och används som standard.

Exempel: VESA 600×400

Om skruvhålen har ett avstånd på 600 mm mellan de översta skruvhålen och
400 mm från det översta till nedersta hålet så har TV:n VESA 600×400.

Totalt finns åtta olika möjliga varianter av skruvavstånd bakom TV-apparaterna eller med andra ord åtta olika VESA-mått:
– 75×75, 100×100, 100×200, 200×200, 400×200, 400×400, 600×400, 800×400 mm.

Mät TV:ns VESA-mått

Mät på baksidan av din TV enligt vår exempelbild – jämför sedan det med specifikationen på våra väggfästen. Måtten mellan skruvhålen på din TV behöver inte vara exakta hundratal, utan kan t ex vara 498×395 mm eftersom många av våra väggfästen är ställbara efter olika mått. Många väggfästen är kompatibla med flera VESA-mått.

Monteringstips!

Fundera först vart på väggen TV:n ska placeras. Om du är osäker kan du tejpa upp en kvadrat i motsvarande storlek och sätta dig i soffan för att få en ungefärlig uppskattning. Den generella rekommendationen för hur högt TV:n ska placeras är att skärmens mittpunkt når strax under i ögonhöjd. Om du av praktiska orsaker måste placera TV:n högre bör den vinklas lite nedåt med hjälp av ett tiltbart väggfäste. En alltför hög placering kan bli en belastning för nacken.

Hitta VESA-måttet på hemsidan

Klicka på fliken Specifikationer på TV:ns produktsida och scrolla ner till rubriken Allmänna egenskaper så hittar du Mått mellan skruvfästen (mm) d.v.s. VESA-måttet.

Har du en betong eller gipsvägg?

Betongvägg
Gipsvägg

Om du har betongvägg eller motsvarande

Har du t.ex en betongvägg krävs en rejäl slagborr för att borra hål till pluggarna. Var noga att använda rätt storlek på borren så inte hållet blir för stort. Använd hellre en liten borr till en början då det blir mer lättarbetat och exakt då. Betongpluggar ingår i förpackningen på de flesta av våra väggfästen.

Om du har gipsvägg

Har du gipsväggar blir det lite jobbigare förstås. Glöm plastpluggarna som ingår i förpackningen till väggfästet eftersom de helt enkelt inte håller för en TV av den tyngre typen. Det underlättar om du köper ett väggfäste som har fyra infästningspunkter. Det finns tre alternativ när du monterar en TV på en gipsvägg, läs om de tre alternativen nedan.


Alt.1
Leta upp vart reglarna sitter i väggen. Med hjälp av en regeldetektor kan du hitta dessa och säkerställa att fastställandet mellan fästet och väggen är på rätt plats. Det bästa är ifall du kan skruva fast fästet så det fäster i båda reglarna men det kräver också att du har ett fäste som är tillräckligt brett. Är inte fästet brett nog, eller inte hamnar precis där du önskar så är alternativet att montera fästet i mitten av en regel och använda expanderbultar på sidan om fästet. Om du inte har möjlighet att fästa fästet i båda reglarna så bör inte heller tyngre skärmar användas.
Alt.2
Köp rejäla expanderbultar men se till att den är gjord för den tjocklek du har på gipset. Denna lösning är ett alternativ för mindre och lättare skärmar. Belasta gärna väggfästet med en högre belastning innan du monterar på TV:n för att säkerställa att monteringen håller för din TV. Detta är inte garanti att det kommer att hålla men en bra uppskattning för att se ifall gipsväggen med monteringen klarar att bära upp TV:n.
Alt.3
Fäst en horisontell plankbit i väggens bakomliggande reglar (relgarna sitter oftast med 60 centimeters mellanrum) och fäst sedan fästet med rejäla skruvar i plankan. Måla gärna plankan i samma färg som bakomliggande vägg för ett snyggare resultat. Denna lösning är klart att föredra istället för alternativ 1 och 2.

Våra rekommenderade väggfästen & golvstativ

© 2024 Mulibrackets Europe AB