6 tips för att jobba hemifrån

Många arbetsplatser uppmanar just nu anställda att arbeta hemifrån. Vi tipsar om lösningar för att få arbetet hemma att hanteras med förhöjd kvalitet & bättre ergonomi.

Många har under 2020 suttit hemma och jobbat. Kanske har nästan lika många märkt att deras hemarbetsplats inte varit optimerad för långa dagar och veckor. Strykbrädor, böcker och flyttkartonger har agerat stöd för datorn eller bildskärmen.

Jobbar man mycket och länge hemma är det lätt att gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut, här är några enkla råd på hur du förbättrar din arbetsplats hemma.

Längst ned hittar du dessutom olika lösningar som ger dig en rejält förbättrad ergonomi. Skall du jobba långa pass krävs i princip liknande lösningar du har på kontoret. Skillnaden är att de kanske skall kunna ställas undan när de inte nyttjas.

Tid

Bestäm hur länge du ska jobba och mellan vilka klockslag. När tiden är slut kan du koppla av. Om du bestämmer att du enbart får jobba under denna period blir det lättare att avstå från distraktionsmoment såsom disk, vattna blommor och andra hushållssysslor.

Plats

Avsätt en specifik plats för ditt arbete. Bestäm att det är på denna plats du utför ditt arbete. Detta skapar en fysisk gräns mellan arbete och fritid.

Social sammanhållning

Även om du inte kan träffa dina kollegor kan ni ses virtuellt. Använd digitaliseringens möjligheter för att upprätthålla social kontakt, sätt tider för avstämingar och genomgångar.

Var rädd om din kropp

Investera i bra ergonomi. En arm för din skärm, en stå och sitt arbetsplats som kan nyttjas på vilken yta som helst. Även en bra stol, samt rör på dig, korta promenader är bra.

Ta små pauser

Många som arbetar hemma använder sig även av pomodoro-metoden – arbeta 25 minuter för att sedan ta en paus i 5 minuter.

Byt om

Klä dig som om du ska gå till jobbet. Detta är en personlig devis som jag själv använder. Professionella kläder ingjuter en känsla av att du befinner mig i en arbetskontext även om du arbetar hemma.

© 2024 Mulibrackets Europe AB